Hrozba overbookingu u lowcostů po Evropě?
Ahoj,
chci se zeptat, jak moc je reálná hrozba overbooking u lowcost letů po Evropě? Máme v plánu letět v červnu z Vídně na Kanáry a nejlíp vychází letenky s jednim přestupem v Madridu/Barce. Většinou je to kombinace dvou letů od různých dopravců. (Ryanair, Laudamotion, Wizzair, Eurowings, Vueling, Level). Na přestup je většinou 2-3 h, takže kdyby byl prní let výrazně opožděn, nebo sme se nevešly do letadla, navazující spoj nestíháme.
Stává se u těhle dopravců, že se někdo nevejde do letadla, nebo že se letadlo zpozdí víc jak o hodinu? Popřípadě, jak hrozbu overbookingu co nejvíce eliminovat?
Předem díky za odpověď.
Co znamená "včas" u letů z Vídně na Kanáry? Nejsem až tak zkušenej letec. Čet sem, že nejlevnější letenky po Evropě bejvaj cca 6-9 tejdnů před odletem, proto to řešim teď.
Hrozba overbookingu u low-costů je takřka nulová :) Takže jediné, co může zhatit návazné lety, je právě zpoždění. Tam jakákoliv pravděpodobnost určit nelze. Statisticky většina letů letí na čas, záleží ale samozřejmě na mnoha faktorech (hlavně počasí).
u lowcostů bych se nebál. Ja jsem zažil overbooking letos s Condorem do Punta Cany, to bylo celkem haló ve Frankfurtu...
...nebo sme se nevešly do letadla
...takže bych se tomu rád vyhnul
Tak jsi chlap, nebo ženská?:-)
6-9 tydnu pred odletem je blbost, kdyz to budes sledovat, lowcost letenku muzes koupit i 6-12 mesicu predem.
andreko napsal(a):6-9 tydnu pred odletem je blbost, kdyz to budes sledovat, lowcost letenku muzes koupit i 6-12 mesicu predem.
No blbost. Jak u které aerolinky. easyJet a typicky i WizzAir (ten jen na některých trasách) mívají opravdu nejlevnější letenky hodně dopředu (klidně těch 6-12 měsíců). Naproti tomu nakupovat letenky u Ryanairu/Laudamotion, ale třeba i Eurowings takhle dlouho dopředu by byl vyloženě nerozum. Tam těch 6-9 týdnů sedí docela přesně.
To riziko zpoždění Ti nikdo neřekne. Směrem na Kanáry by ale nemuselo být tak vysoké, i když záleží kudy ty lety budeš mít vedené. Já jsem třeba před dvěma týdny měl z osmi letů měl dva zrušené a tři odložené, což je něco, co bych mě ani nenapadlo, že je to možné. Jeden zrušený let byl s Ryanairem.
overbookingu s lowcostom by som sa bal asi ako overbookingu metra v Kyjeve o piatej rano v nedelu :)
skor by som sa modlil aby lowcosty nepomenili casy odletov. posledny rok mi Wizzair prehodil asi kazdy treti let, ked nie aj druhy.
Kryštof Hájek napsal(a):No blbost. Jak u které aerolinky. easyJet a typicky i WizzAir (ten jen na některých trasách) mívají opravdu nejlevnější letenky hodně dopředu (klidně těch 6-12 měsíců). Naproti tomu nakupovat letenky u Ryanairu/Laudamotion, ale třeba i Eurowings takhle dlouho dopředu by byl vyloženě nerozum. Tam těch 6-9 týdnů sedí docela přesně.
Ano, treba ten Easyjet, mam odzkouseno, ze jsme kupovali letenky, jak uverejnili letovy rad a levnejsi pak uz nebyly (typicky La Palma za 55€, primy let 8 mesicu predem)... a zrovna i ve srovnani s Ryanairem/Laudou na nekterych trasach se nedostaneme levneji jak s EZY (nutno dokoupit prirucaky + mista/ s detma je koupit musime).. takze celkova cena pak u nich naroste v prumeru o 80€ na 4 zpatecnich letenkach (primy let).
Hrozbu overbookingu eliminujes tim ze si prikoupis sedadlo nebo se odbavis online s předstihem
toto su uz velke spekulacie ... pri 2-3 hodinovych negarantovanych prestupov by som sa viac bal meskania letov, zmeny odletov viac ako 14 dni pred odletom a nie overbookingu
"Stává se u těhle dopravců, že se někdo nevejde do letadla, nebo že se letadlo zpozdí víc jak o hodinu?"
Overbooking u lowcostov naozaj nehrozí. Overbooking používajú letecké spoločnosti, ktoré na jednej linke lietajú niekoľkokrát za deň, a tak majú možnosť prepraviť "overbooknutých pasažierov" v inej triede alebo iným lietadlom letiacim za pár hodín. Lowcosty lietajúce na linke napr. 3 x do týždňa takúto možnosť nemajú.
Meškanie viac ako o hodinu je málo pravdepodobné, ale stať sa môže. Ak sa veľmi bojíte meškania lietadla, dajte si napr. 1 dňovú prestávku v Madride alebo Barcelone. V obidvoch mestách je čo pozerať.
O overbookingu u Ryanairu jsem za 18 let neslysel , nejlepsi ceny byvaji ty 3 az 6 tydnu pred odletem ,letenky na cerven bych kupoval podle data letu , ale taky zalezi na konkretnim ostrove Kanaru a trase , nejsem presvedcen , ze nejlepsi cena bude zrovna z Vidne pres Madrid nebo Barcelonu
Kanarske jsou uz v cervnu mimo hlavni sezonu a letostni ceny i ve vrchol sezony byly casto nejnizsi z poslednich let Z Vidne byly zajimave ceny do konce brezna , pak uz byl treba lepsi Berlin Stabilne krome Spanelska byvaji vyborne ceny z Londyna a dost dobre ceny i z Irska Nezvrhoval bych ani Polsko pripadne Brusel Charleroi , nebo treba Milano Bergamo
Je taky otazka zda cena s prestupem po pripocteni zavazadla a vyberu sedadla ,bude zajimavejsi nez primy let . vseobecne se da rict ( nejen na Kanarech ) jakmile cena prekracuje 30 euro za ow je to uz na zvazeni
Taky je treba zvazit kdyz by byl prestup , co je to konkretne za letiste ,vseobecne ale nemam rad jen 2 hodinove prestupy i kdyz vetsinou staci ,ale pul hodina zpozdeni muze nastat a pak uz zbyvava jen tech vlastne povinnych 90 minut ,samozrejme jsou letiste kde neni problem prestoupit i za hodinu ,ale je lepsi mit pri tech prestupech radeji vetsi rezervu a ono se to i vyplati protoze i kdyz jde o negarantovane prestupy , v pripade ze jde o stejnou spolecnost ( moje zkusenost Ryanair ) poskytnou nahradni let zdarma , pri zpozdeni prvniho letu ,ale vzdycky jsem tam mel tu dobu takovou , ze bez zpozdeni by tam tech 90 minut na prestup byloPrej overbooking neexistuje u lowcostu 😂 Asi nepracujete na letisti co? Naposledy jsem mel U2 do LGW prebookovanou o sest. Ale je pravda, ze spolehaji, ze nekdo neprijde. Coz se stalo...
PS: Sabina prebookovala si vecerni let nedavno a nechala tady taky par lidi... a to uz nic neletelo do BRU... to byl rachot
Pokud jde o zpoždění, tak záleží i na času odletu. U prvního letu ráno je pravděpodobnost mnohem nižší.
Pokud jde o přestup, zkus zjistit, jestli nelítá oba lety stejné letadlo. Pak to máš takřka na jistotu. (edit: samozřejmě to platí jen pro případ jednoho přepravce)
Nuny napsal(a):...nebo sme se nevešly do letadla
...takže bych se tomu rád vyhnul
Tak jsi chlap, nebo ženská?:-)
Hnidopichu xD
Kryštof Hájek napsal(a):Hrozba overbookingu u low-costů je takřka nulová :) Takže jediné, co může zhatit návazné lety, je právě zpoždění. Tam jakákoliv pravděpodobnost určit nelze. Statisticky většina letů letí na čas, záleží ale samozřejmě na mnoha faktorech (hlavně počasí).
Díky, teď jsem klidnější. Letenky mam už pořešený, za 2,400 je to sympaticky.
Roiman4 napsal(a):Prej overbooking neexistuje u lowcostu 😂 Asi nepracujete na letisti co? Naposledy jsem mel U2 do LGW prebookovanou o sest. Ale je pravda, ze spolehaji, ze nekdo neprijde. Coz se stalo...
PS: Sabina prebookovala si vecerni let nedavno a nechala tady taky par lidi... a to uz nic neletelo do BRU... to byl rachot
Treba FR overbooking nedela, aspon dle definite IATA, kdy muze byt overbooking az 10% letadla. Ale takovy h 5-8 mist prodano nsvic obcas ma.